Warsztaty techniką Karczoch

Zapraszamy na zajęcia warsztatowe, w czasie których uczestnicy wykonają własnoręcznie ozdobę wielkanocną.

Drugie warsztaty odbędą się w dniu 7 marca 2017r. o godz. 10.00. Serdecznie Zapraszamy !!!

Na zajęciach uczestnicy zapoznają się z techniką „karczocha”. W technice tej  wykorzystuje się wstążeczkę odpowiedniej długości złożoną w trójkąt i  umocowaną do styropianowej formy.

Warsztaty skierowane są do wszystkich osób w wieku od 11-tu lat bez względu na  umiejętności rękodzielnicze. Sposób prowadzenia zajęć dostosowany jest do wieku i stopnia zaawansowania uczestników. Osoby początkujące będą mogły poznać podstawy techniki „karczoch” oraz nabyć umiejętność wykonania tą techniką ozdoby wielkanocnej. Osoby  bardziej zaawansowane będą miały możliwość  stworzenia własnego, ciekawego wzoru pisanki  lub wykonania kurczaka.

Warsztaty są podzielone na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną, prowadzoną metodą warsztatową. Podczas warsztatów  uczestnicy wykonają  techniką  „karczoch”  wielkanocną pisankę  lub inną ozdobę wielkanocną (w zależności od stopnia zaawansowania)  - każdy uczestnik będzie miał możliwość wyboru odpowiadającego mu motywu i kolorystyki.

Program warsztatów:

1. Krótkie zapoznanie z tematem warsztatów oraz omówienie techniki „karczoch”.
  2. Rozdanie materiałów  potrzebnych do pracy.
  3. Przygotowanie swojego warsztatu pracy (pocięcie wybranych kolorów wstążeczek na paski odpowiedniej długości i potrzebnej ilości).
  4. Wykonanie samodzielnie ozdoby (składanie pasków wstążeczki i upinanie ich na styropianowej formie, dekorowanie wybranymi wzorami pasmanterii).

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma wszystkie narzędzia i materiały potrzebne do pracy (jajko styropianowe, wstążeczkę atłasową, szpilki, nożyczki, pasmanterię, koraliki, torebkę na materiały). Ozdoby, które zostaną wykonane  przez uczestników, staną się ich własnością.

Czas trwania warsztatów: 2,5 – 3 godz. ( w czasie zajęć  przewidziane są dwie przerwy 10-cio minutowe)

Cena warsztatów: 25zł/osobę

Miejsce zajęć: Dworek Kossaków, Kośmin 7, 24-103 Żyrzyn

Rozpoczęcie warsztatów jest możliwe po zgłoszeniu się 5 osób, maksymalna liczba uczestników w grupie to 15 osób.

Zgłoszenia na warsztaty:

Fundacja „Przyroda – Tradycja – Ludzie”

Kośmin 7, 24-103 Żyrzyn

Tel. 601 716 260, e-mail: biuro@fundacjaptl.pl, www.fundacjaptl.pl

W zależności od zainteresowanych osób, termin i program warsztatów możemy dostosować do  indywidualnych potrzeb.

Na zakończenie warsztatów zapraszamy uczestników do obejrzenia Izby Tradycji Ludowych, Saloniku Zofii Kossak czy przejścia questu "Z Zosią po Kośminie".

do pobrania Program Warsztatów