Warsztaty techniką Decoupage

Zapraszamy na warsztaty decoupage z wykorzystaniem technik dekoracyjnych.

Drugie warsztaty odbędą się w dniu 7 marca 2017r. o godz. 10.00. Serdecznie Zapraszamy !!!

Decoupage to kreatywna technika zdobienia przedmiotów polegająca na naklejeniu na odpowiednio przygotowaną powierzchnię drewna, metalu, szkła, plastiku, ceramiki wzoru wyciętego z papieru lub serwetki papierowej.

Warsztaty skierowane są do wszystkich osób w wieku od 11-tu lat,  bez względu na  umiejętności rękodzielnicze. Sposób prowadzenia zajęć dostosowany jest do wieku i stopnia zaawansowania uczestników. Osoby początkujące będą mogły poznać podstawy techniki decoupage, osoby bardziej zaawansowane – popracują nad umiejętnością stworzenia własnej, ciekawej kompozycji dla wybranego przez siebie motywu.

Warsztaty są  podzielone na dwie części: teoretyczną oraz praktyczną, prowadzoną metodą warsztatową. Na zajęciach ozdobiona zostanie drewniana łopatka lub łyżka – każdy uczestnik będzie miał możliwość wyboru odpowiadającego mu motywu i kolorystyki.

Program warsztatów:

1. Zapoznanie z tematem warsztatów oraz omówienie technik wykonania decoupage (rozdanie farb, materiałów i narzędzi potrzebnych do dekoracji).
  2. Wybór wzorów (indywidualny wybór motywu i kolorystyki spośród serwetek wielowarstwowych).
  3. Przygotowanie materiałów do użycia (praca z ręcznym wydzieraniem, wycinaniem motywów).
  4. Gruntowanie, podkład, suszenie.
  5. Naklejanie wzoru na łopatkę lub łyżkę, suszenie.
  6. Zabezpieczenie pracy odpowiednim lakierem, suszenie.

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma wszystkie narzędzia, materiały i preparaty do pracy (łopatka lub łyżka, farby, klej, lakier, serwetki, pędzelek, nożyczki, folia ochronna), a po zakończeniu zajęć wykonaną pracę zabierze do domu.

Czas trwania warsztatów: 2,5 – 3 godz. (w czasie zajęć  przewidziane są  dwie przerwy 10-cio minutowe)

Cena warsztatów: 25zł/osobę

Miejsce zajęć: Dworek Kossaków, Kośmin 7, 24-103 Żyrzyn

Rozpoczęcie warsztatów jest możliwe po zgłoszeniu się 5 osób, maksymalna liczba uczestników w grupie to 15 osób.

Zgłoszenia na warsztaty:

Fundacja „Przyroda – Tradycja – Ludzie”

Kośmin 7, 24-103 Żyrzyn

Tel. 601 716 260, e-mail: biuro@fundacjaptl.pl, www.fundacjaptl.pl

W zależności od zainteresowanych osób, termin i program warsztatów możemy dostosować do  indywidualnych potrzeb.

Na zakończenie warsztatów zapraszamy uczestników do obejrzenia Izby Tradycji Ludowych, Saloniku Zofii Kossak czy przejścia questu "Z Zosią po Kośminie".

do pobrania Program Warsztatów